Hometrainer review

Hometrainer Tunturi

Hometrainers zijn er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Een hometrainer kan zowel thuis als in de sportschool gebruikt worden. Wat handig is aan een hometrainer, is dat je zowel je uithoudingsvermogen als kracht traint tijdens het sporten. Een hometrainer is geschikt voor alle leeftijdsgroepen zowel jong als oud. Je kan zelf de intensiteit instellen en de duur bepalen. Een hometrainer is een goed fitnessapparaat om op een makkelijke manier in conditie te blijven. Een ander voordeel van een hometrainer is dat het geen belasting geeft op je gewrichten en dus al snel geschikt is

Soms is het wel wat saai om op je hometrainer te fietsen. Als je dat zo ervaart is het bijvoorbeeld fijn er wat muziek bij aan te zetten of eventueel iets op de tv te kijken tijdens het bewegen. Als de hometrainer bij je tv staat kan je dus zowel van je favoriete programma’s genieten als calorieën verbranden. Veel gezonder als met een zak chips op de bank te gaan zitten dus.

Als je wilt gaan beginnen met fietsen op een hometrainer, is het als eerste van belang de hometrainer op jouw hoogte in te stellen. Je kan dit doen door naast de hometrainer te gaan staan en het zadel in te stellen op ongeveer de hoogte van je heup bot. Bij sommige hometrainers kan je ook de afstand tot het stuur instellen. Dit kan je doen door je arm tussen het zadel en stuur te plaatsen en ongeveer de lengte van je onderarm aan te houden. Op sommige hometrainers zijn ook de trappers verstelbaar. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld wat minder buiging met je knie zou kunnen maken.

Tijdens het trainen op een hometrainer kan je ervoor kiezen continu rond hetzelfde tempo te fietsen. Het is echter ook mogelijk te wisselen in tempo en tussendoor een soort sprintjes te trekken. Je voert op dat moment een interval training uit. Als je blijft hangen in je trainingsdoelen, is het soms goed wat interval training te doen. Op een hometrainer kan je soms de zwaarte instellen met standen en andere keren met wattage. Mocht de training erg licht aanvoelen, dan kan je of de duur dat je fietst opbouwen of de stand of het wattage omhoog aanpassen.

Om te kijken op welk niveau je aan het trainen bent kan je natuurlijk uitgaan van het gevoel in je benen en in je lijf in het algemeen. Het is ook mogelijk om te trainen met een hartslagband. Op veel hometrainers kan een hartslagband gekoppeld worden, zo kan je op je scherm je hartslag in de gaten houden. Op welke hartslag je moet trainen, is per persoon erg verschillend. Een hele grove berekening van de maximale hartslag is 220 – je leeftijd. Hier kan erg veel verschil in zitten en als je echt precies je maximale hartslag wilt weten, is het goed hier een test voor te doen, bij bijvoorbeeld een sportmedisch centrum. Op hoeveel procent van je maximale hartslag je gaat fietsen op de hometrainer, is afhankelijk van je trainingsdoel. Op 60 tot 75% van deze maximale hartslag, train je bijvoorbeeld veel op vetverbranding. Op deze intensiteit kan je ook goed een hersteltraining doen. Als je hoger in je hartslag gaat zitten op 75 tot 85 % heb je echt een extensieve duurtraining. Voor een intensieve duurtraining moet je echt op een nog hogere hartslag gaan zitten van 85 tot 95% van je maximale hartslag.

Kortom een hometrainer is een leuk veelzijdig apparaat om zowel je conditie als spierkracht een flinke boost te geven en hij is vrijwel voor elke niveau geschikt.

Related Post